
Hakan CAN
Besin Takviyeleri Üzerine ‘’Balık Yağı’’
Besin Takviyeleri Üzerine ‘’Balık Yağı’’
İnsan vücudunda sentezlenmeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitlerinden olan omega 3 çocuktan, yetişkine herkesin alması gereken bir besin takviyesidir. Vücudumuzun omega 3 yağ asitlerini alması için, balık yağları önemli bir kaynaktır.
Omega 3 yağ asidi beyinin gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve koroner kalp hastalıklarının önlemesinde etkilidir.
Beyin sağlığındaki etki
Balık yağının içindeki DHA (Dokozaheksaenoik Asit) beyni geliştiren çok önemli bir Omega-3 yağ asididir. Balık yağlarının içindebulunan DHA beyin için son derece gerekli olup, beyin rahatsızlığı risklerinin azaltmakta, hafızayı güçlendirmekte, enerjiyi ve konsantrasyonu artırmaktadır. Beynin yapısında büyük oranda yağ bulunmaktadır. Bu yağ tabakasının içinde DHA bulunur. Vücut üretemiyor ve dışarıdan alınması gerekmektedir. Direkt olarak anne sütünden veya balık yağından alınmaktadır.
Kalp ve damar sağlığındaki etki
Omega-3 yağ asitleri kalp damar sağlığı üzerindeki olumlu etkileri her yıl daha da önemli bir konu haline gelmekte olup yapılan çalışmalar bu yağ asitlerini içeren ürünlerin alınması sonucunda damar tıkanması riskinin düştüğünü ortaya koymaktadır. İnsanların kan plazmasındaki lipit düzeyinin yüksekliğiyle,kroner kalp hastalıkları ve arterioskleroz arasında ilişki vardır. Kolesterol bu ilişkinin en büyük en büyük etkenidir. Bu etki üzerinde omega-3 yağ asitlerinin etkisinin çok olduğu, antikoagülan özelliğinden dolayı katkı sağladığı düşünülmektedir. Kan kolesterol düzeyinin düşmesine bunu da lipoproteinlerin fiziksel durumunu değiştiripLDL’yi düşürerek, kolesterolün azalmasını sağlamaktadır.
Omega -3 ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler
Balık yağı içeren ürünlerin temin edilmesinde dikkat edilmesi gerekenler
Kaliteli güvenilir bir balık yağı içeren ürün, temiz ve derin su balıklarından elde edilmelidir. Bu yağların azot gazı altında işlenmesi gerekir ve olabildiğince hava ile okside olması engellenir.Balık yağının tazeliğini koruması içinde oksijensiz ortamlarda dolum yapılmalıdır. Omega-3 bulunan preparatın koku, görüntü ve yağın tazeliği çok önemlidir. Son kullanım tarihine kadar tazeliğini standartlar çerçevesinde üretici firma tarafından garantilenmelidir. Bu kapsamda yurt dışından getirilen ürünlerin içeriği iyi araştırmalı, yerli üretim yapan firmaların balık yağı standartlarının incelenmesi gerekmektedir.
Balık yağları alınırken DHA, EPA oranlarına bakılarak alınır. Yalnız burada da dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Balık yağının doğal trigliserit balık yağı formunda olup olmamasıdır. Eğer trigliserit formunda olmayıp, yarı sentetik etil ester formunda ise, stabilizasyon düşüşü görülür ve emlim değeri düşer. Bu da her ne kadar yüksek omega-3 oranı olsa da vücutta emilimin düşmesi anlamına gelir. Balık yağının formu mutlaka yetkili satıcıya sorulmalıdır.
Ağır metallerin olmadığı, üretici firmanın ülke gümrük kalite kontrol analizlerinden kontrollü bir şekilde getirdiği, gerekli izinlerinin eksiksiz olarak aldığı ve belgelediği, kapsül formlarında kullanılan jelatinin içeriğindeki maddelerin belirtildiği, bağımsız kuruluşlarca test edilip onaylandığını gösteren belgeler sorgulanmalıdır.
Bu yüzden bu tür ürünlerin mutlaka ama mutlaka kontrollü bir şekilde insanlara sunan, en yakın sağlık danışmanlarınız olan eczacınıza danışarak, eczanelerden temin etmelisiniz.
Ecz.Hakan CAN